Eksfoliacja kwasami

Mimo tego, że obecnie coraz więcej mówi się o stosowaniu kwasów w kosmetologii w kontekście nowinek, to bynajmniej nie mamy tu do czynienia z jakąś niebezpieczną rewolucją. Kwasy były bowiem używane do poprawy urody już w starożytności. Ich walory doceniały już starożytne Egipcjanki, zażywające kąpieli mlecznych i przemywające twarz sokiem z cytrusów. Oczywiście nie wiedziały jeszcze wówczas, że używają alfa-hydrokwasów.

Działanie kwasów polega na zwiększaniu odległości pomiędzy komórkami i osłabianiu wiązań pomiędzy nimi, co prowadzi do eliminacji zewnętrznych komórek warstwy rogowej. Dzięki temu, po zabiegu skóra staje się rozświetlona, odnowiona i napięta. Przy zastosowaniu serii zabiegów efekty są spektakularne i bardziej długotrwałe.
Co to są hydrokwasy i jakie mają właściwości?
Ogólnie kwasy dzieli się na Alfahydroksylowe (AHA) i Betahydroksylowe (BHA).

Czym się różnią?
Kwasy AHA są pozyskiwane z naturalnych produktów jak owoce, ziarna zbóż, mleko czy trzcina cukrowa .Rozpuszczalne w wodzie , nie mogą przekroczyć bariery naszego łoju a przez to działają głównie na powierzchni skóry. Natomiast kwasy BHA są rozpuszczalne w tłuszczach i bezproblemowo wnikają w głębsze warstwy naskórka. W kosmetyce wykorzystuje się głównie kwasy: glikolowy, migdałowy, mlekowy, ferulowy, salicylowy, azelainowy , pirogronowy. Najczęściej stosowane są kwasy mlekowy i glikolowy ze względu na małą cząsteczkę, są najlepiej absorbowane przez skórę.

Alfa-hydrokwasy

Do najczęściej stosowanych alfa-hydrokwasów należą:

- Kwas mlekowy - otrzymywany jest przez fermentację cukrów, zachodzącą pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. W jego naturalnej postaci możemy go spotkać między innymi w maślance czy jogurtach. W kosmetyce używa się go przede wszystkim do oczyszczania twarzy, ponieważ wykazuje nie tylko właściwości złuszczające, ale też antyseptyczne i antybakteryjne. Dodatkowo bardzo dobrze nawilża skórę. Kwas mlekowy – oprócz tego, że oczywiście złuszcza, hamuje też rozwój bakterii, nawilża skórę, obniża pH skóry, normalizuje rogowacenie, pobudza komórki do tworzenia kolagenu, ujędrnia i uelastycznia skórę. Stosowany jest do zwalczania trądziku, blizn i rozstępów. Częstotliwość i ilość zabiegów jest dostosowywana do potrzeb skóry.

- Kwas glikolowy - pozyskiwany jest przede wszystkim z trzciny cukrowej. Kwas ten posiada strukturę drobnych cząsteczek dzięki czemu dobrze przenika przez warstwy naskórka. Kwas glikolowy aktywuje syntezę kolagenu, regenerację komórek, zmniejsza widoczność przebarwień. Jednocześnie niestety jest kwasem, które może czasem wywoływać nieprzewidywalne działania niepożądane jak stany zapalne, pieczenie czy rumień ,który zanika w przeciągu kilku minut. Kwas glikolowy jest kwasem średniej mocy o szerokim spektrum działania. Rozluźnia wiązania między komórkami warstwy rogowej naskórka, co prowadzi do złuszczenia. Pobudza syntezę kolagenu i powoduje pogrubienie żywych warstw naskórka i ich lepsze nawilżenie. Zabieg złuszczania kwasem glikolowym powoduje wyraźną poprawę kondycji skóry, kolorytu, usuwa przebarwienia, likwiduje drobne zmarszczki, normalizuje zaburzenia rogowacenia. Ponieważ peeling kwasem glikolowym działa powierzchownie należy powtarzać go z częstotliwością zależną od tempa odnowy naskórka. Aby uzyskać odpowiednie efekty należy wykonać serię zabiegów w liczbie 5-10 w odstępie 7-14 dni

- Kwas pirogoronowy - posiada właściwości sebostatyczne (regulujące produkcje łoju), przeciwbakteryjne, złuszczające, nawilżające i rozjaśniające. Rozluźnia wiązania między komórkami warstwy rogowej, stymuluje produkcję kolagenu, ma doskonałe właściwości wyrównujące powierzchnię skóry (do likwidacji blizn). Efekty powtarzanych zabiegów z kwasem pirogronowym są podobne do tych z użyciem TCA lecz bezpieczniejsze.

- Kwas migdałowy - pozyskiwany jest z gorzkich migdałów; występuje też w pestkach niektórych owoców. Jego działanie jest zbliżone do kwasu glikolowego, pobudza proces odnowy komórek, ale jest znacznie łagodniejszy i bezpieczniejszy. Dodatkowo ma silne działanie przeciwbakteryjne. Kwas migdałowy – podobny w działaniu do glikolowego ale ma większa cząsteczkę więc działa wolnej, łagodniej i nie ma działania drażniącego. Podobny jest w swej budowie do antybiotyku więc wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne a przy tym złuszcza bardzo delikatnie. Po zabiegach skóra jest wygładzona, pory zwężone, stany zapalne ugaszone, zmniejsza się łojotok. Nie powoduje wrażliwości na światło słoneczne, więc może być z powodzeniem stosowany latem.

- Kwas azelainowy - w swej naturalnej postaci występuje w ziarnach zbóż. Wykorzystywany jest głównie w leczeniu różnego rodzaju trądziku (zaskórnikowego, pospolitego, różowatego) czy łojotokowego zapalenia skóry. Dodatkowo wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, czym zapobiega starzeniu się skóry. Ponadto z uwagi na zdolność do hamowania nadmiernego wytwarzania melaniny stosowany jest również do leczenia przebarwień. Kwas azelainowy – zmniejsza tworzenie się czopów łojowych i hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za wypryski. Blokuje nadprodukcje melaniny. Wskazaniem do poddawania się zabiegom z użyciem kwasu azelainowego są przebarwienia, trądzik różowaty i trądzik grudkowo – krostkowy. Najlepiej działa w terapiach skojarzonych. Można stosować również latem.

- Kwas ferulowy - najsilniejszy przeciwutleniacz dostępny na rynku kosmetycznym. Chroni skórę przed zniszczeniami wywołanymi przez wolne rodniki i jest naturalnym filtrem promieniochronnym. Łączony jest z floretyną, witaminami C i E a zatem bardzo odżywia i poprawia kondycję skóry. Wzmacnia też mechanizmy obronne czyli też niweluje ryzyko nowotworów skóry.


Beta-hydrokwasy
Kolejna grupa to beta-hydrokwasy. W kosmetologii do tej pory zastosowanie znalazł tylko jeden z przedstawicieli tej grupy kwasów, a mianowicie kwas salicylowy. Otrzymywany jest on między innymi z kory wierzby, malin, liści brzozy, senesu czy kwiatów rumianku. Podobnie jak wszystkie hydrokwasy posiada właściwości złuszczające, ale jednocześnie bardzo głęboko wnika w głąb naskórka, dzięki czemu doskonale oczyszcza pory. Jeśli dodamy do tego działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, to jasne stanie się, że kwas salicylowy doskonale radzi sobie z trądzikiem i zaskórnikami. Z uwagi na swoje właściwości może być również stosowany w przypadku cery naczyniowej czy wrażliwej. Kwas salicylowy – wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, działa łagodniej niż kwasy owocowe, jest więc alternatywą dla osób wrażliwych na działanie innych kwasów. Ma zdolność przenikania w głąb mieszków włosowych i porów oczyszczając je dogłębnie. Wskazaniem do stosowania kwasu salicylowego są przebarwienia, trądzik, łojotok i plamy soczewicowate

Poli-hydrokwasy
Obecnie coraz częściej kosmetyka sięga także po poli-hydrokwasy (PHA). Przedstawicielami mogą być tu między innymi kwas laktobionowy czy glukonolakton. Posiadają właściwości zbliżone do alfa-hydrokwasów, ale jednocześnie wykazują bardziej łagodne działanie, doskonale koją podrażnienia i nawilżają. Z powodzeniem można je stosować również u osób z cerą wrażliwa, naczyniową czy nawet w przypadku niektórych problemów skórnych np. łuszczycy. Dodatkową ich zaletą jest to, że nie powodują reakcji fotouczuleniowych, dlatego z powodzeniem mogą być stosowane również latem.

Efekt działania hydrokwasów oczywiście jest w dużym stopniu uzależniony od ich stężenia. Niskie stężenia kwasów znajdziemy w niektórych kosmetykach kremach, peelingach itp., które z powodzeniem możemy zastosować w domu. Zabiegi z wysokoprocentowym stężeniem kwasu przynoszą bardziej spektakularne efekty, ale też mogą powodować pewne działania niepożądane, dlatego powinny być koniecznie przeprowadzane w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych czy dermatologicznych.

Odczucia mogące towarzyszyć podczas aplikacji peelingu chemicznego:
- szczypanie,
- rozgrzanie,
- swędzenie miejscowe,
- napięcie i ściągnięcie skóry.

Wskazania do zabiegów kwasami:
- prawie każda cera, a szczególnie gruba, tłusta, łojotokowa,
- trądzik grudkowo-krostkowy, zaskórniki,
- blizny po trądziku,
- rozszerzone pory skóry,
- skóra dojrzała z oznakami starzenia,
- sucha i wiotka skóra,
- z przebarwieniami (posłoneczne, potrądzikowe, hormonalne, plamy starcze).

Przeciwwskazania do zabiegów kwasami:
- aktywne choroby dermatologiczne (łuszczyca, grzybice, choroby immunologiczne),
- przerwanie ciągłości skóry, podrażnienia, otarcia,
- skłonność do bliznowców (keloidów),
- choroby wirusowe,
- guzki, guzy niewiadomego pochodzenia,
- duża ilość znamion barwnikowych (pieprzyki),
- doustna terapia pochodnymi wit. A (6 m-cy),
- doustna terapia antybiotykowa (6 m-cy),
- uczulenie na któryś ze składników preparatów,
- nowotwory (5 lat),
- świeże zabiegi chirurgiczne,
- kobiety w ciąży i karmiące,
- mniej niż 7 dni od ostatniej depilacji, elektrolizy.



Efekty po zabiegu kwasami:

- poprawa napięcia i zwartości skóry,
- zmniejszenie zmarszczek,
- wzmocnienie struktury kolagenu i przyspieszenie jego syntezy,
- odbudowa włókien sprężystych i poprawienie elastyczności skóry,
- rozjaśnienie przebarwień — zapobiega zbijaniu się pigmentu w bryłki,
- regulacja i normalizacja gruczołów łojotokowych,
- ochrona przed zaskórnikami,
- ściąganie rozszerzonych porów skóry,
- wygładzanie blizn potrądzikowych,
- skóra staje się gładka, świetlista, nawilżona, odzyskuje zdrowy kolor.
Zalecenia

Najlepsze efekty uzyskuje się po serii od 3 do 6 zabiegów, przeprowadzanych w odstępach co 3-4 tygodnie. Zaleca się wykonanie takiego cyklu raz w roku.

Na miesiąc przed planowaną eksfoliacją nie należy opalać się, dlatego polecamy wykonanie zabiegu w okresie jesienno-zimowym. Na tydzień przed wizytą wskazana jest rezygnacja z wszelkich innych procedur złuszczających. Zalecamy unikanie kąpieli słonecznych oraz solarium, zarówno w trakcie stosowania kuracji, jak i dwa tygodnie po jej przeprowadzeniu. Dodatkowo, przez okres 3-4 tygodni po zakończeniu serii warto chronić skórę przy użyciu kremu z filtrem co najmniej 50 SPF.

Polecamy łączenie zabiegu eksfoliacji kwasami z peelingiem kawitacyjnym lub mikrodermabrazją diamentową.

Koszt zabiegu:

130-180 zł w zależności od użytego kwasu i zastosowania dodatkowych procedur zabiegowych


Umów się na zabieg już dziś